Wist jij dat 1 op de 6 huishoudens het financieel moeilijk heeft? Veel van deze mensen komen er niet zelf meer uit. Zij hebben ondersteuning nodig om weer overzicht te krijgen over hun financiële situatie en hun papieren op orde te brengen. Wil jij ons daar bij helpen?
SchuldHulpMaatje Delft is een vrijwilligersorganisatie. Onze Maatjes ondersteunen mensen die in de schulden dreigen te komen, schulden hebben, of die net schuldenvrij zijn en dit willen blijven. SchuldHulpMaatje Delft helpt niet met geld, maar met persoonlijke begeleiding, raad, daad en aandacht, bijvoorbeeld door hulp bij het ordenen van de administratie, het samen opstellen van een begroting en/of het inzichtelijk maken van de schulden. Als de schulden zo hoog blijken dat deze niet binnen 3 jaar afgelost kunnen worden, kan een Maatje ondersteunen bij een aanmelding bij de schuldhulpverlenende afdeling van de gemeente Delft: de Financiële Winkel.
Een SchuldHulpMaatje kan ook hulp bieden tijdens het traject bij de Financiële Winkel, of juist erna, om schuldenvrij te blijven.
De hulp van een SchuldHulpMaatje is altijd tijdelijk: we helpen mensen graag op weg, het uiteindelijke doel is financiële zelfredzaamheid. Als dit niet haalbaar blijkt te zijn, wordt samen gezocht naar een andere permanente oplossing.
Wat doet een SchuldHulpMaatje?
Het belangrijkste wat een Maatje doet is luisteren naar iemands verhaal, zonder oordeel.
Je voert regelmatig gesprekken met je hulpvrager. Deze gesprekken zijn normaal gesproken bij de hulpvrager thuis. Bij de start van een samenwerking kost dit ongeveer 2 tot 3 uur per week. Wanneer je precies afspreekt, hangt af van je eigen beschikbaarheid en gebeurt in overleg met je hulpvrager.
Wat vragen wij van je?
- Je bent minimaal twee jaar beschikbaar.
- Je voelt je betrokken bij mensen met geldzorgen of schulden en laat je niet leiden door vooroordelen.
- Je bent initiatiefrijk, daadkrachtig en stabiel. Wanneer het erop aan komt, ben je in staat om snel en handelend op te treden.
- Je bent eerlijk, betrouwbaar en zorgvuldig.
- Je kunt omgaan met teleurstellingen.
- Je hebt inlevingsvermogen.
- Je weet hoe je iemand kunt stimuleren en ondersteunen, zonder dat je het ‘overneemt’.
- Als vertrouwenspersoon kun je goed omgaan met de moeilijkheden in iemands leven en de verhalen die de hulpvrager met je deelt.
- Als jij ergens voor gaat, geef je niet snel op, zodat we weten dat we op je kunnen rekenen.
- Je hebt geen strafblad en je eigen financiën zijn op orde.
- Je kunt een Verklaring omtrent gedrag (VOG) afgeven (wij doen de aanvraag).
- Voordat je gekoppeld kan worden aan een hulpvrager, ben je bereid een deskundigheidstraining te volgen die drie dagen duurt.
- Je bent bereid tot het volgen van jaarlijkse bijscholing door middel van e-learning, het deelnemen aan intervisies en informatie-avonden.
Training en ondersteuning voor SchuldHulpMaatjes
Je gaat pas als Maatje aan de slag na een driedaagse ‘SchuldHulpMaatje-training’. Ook volg je jaarlijks bijscholing door middel van e-learning en informatie-avonden. Je weet dus goed waar je mee bezig bent. Je maakt deel uit van een Maatjesteam, onder begeleiding van twee coördinatoren.
Interesse om SchuldHulpMaatje te worden?
Neem dan rechtstreeks contact op met de coördinator, Inge Weijts. Dit kan door te mailen naar info@isofa.nl of te bellen met 06-19004038. Je kunt ook het formulier van SchuldHulpMaatje Nederland invullen. Dit is te vinden op https://schuldhulpmaatje.nl/aanmelden-voor-een-locatie/.