Martha (20) raakte door omstandigheden in de schulden en overzag het niet meer. Door te handelen én hulp in te roepen, konden grotere problemen voorkomen worden.
Martha werd geboren in Oekraïne, dichtbij de Poolse grens. Ze werd deels door haar oma opgevoed omdat haar moeder naar Nederland was gegaan om werk te zoeken. Zes jaar geleden kwam ook Martha naar Nederland. Maar na twee jaar ging het mis.
Boetestapelen
“Op mijn achttiende ging ik door omstandigheden uit huis”, vertelt Martha. Toen was ik eigenlijk dakloos. Ik sliep bij vrienden, op allerlei plekken en had ook een poos een hospita in Delft. Maar het gebrek aan een eigen plek zorgde natuurlijk voor onzekerheid en onrust.” Met haar hoofd vol dagelijkse zorgen verloor de 18-jarige Martha sommige verplichtingen van een volwassene uit het oog, zoals het betalen van de zorgverzekering. “Dat bedrag werd snel hoger.” Ondertussen deed ze ook nog steeds haar opleiding aan het MBO Rijnland in Leidschendam, waar ze dus steeds heen moest reizen. “Dat deed ik ook wel eens zwart. Soms werd ik betrapt en kreeg ik een boete. Die boetes stapelden zich langzaam op, want die betaalde ik ook niet.” Het groeide Martha allemaal boven het hoofd: “Je bent bezig met een huis zoeken. Met geld verdienen om te overleven. Je hoofd zit vol met zorgen.” In haar periode in Delft slaagde slaagde Martha er, met moeite, in om haar studiebeurs om te zetten naar een voor uitwonende studenten. Het extra geld dat ze daarmee binnenkreeg gebruikte ze direct om haar schulden bij de zorgverzekering te betalen. Maar de aanmaningen van HTM bleven wèl binnenkomen. Op verschillende adressen, om het allemaal nog eens ingewikkelder te maken. “Ik overzag dat niet meer.” Via een gesprek met haar mentor op school kwam Martha in contact met Schuldhulpmaatje. Na de intake werd zij aan een maatje gekoppeld: Argo.
Overzicht
Het klikte tussen hen en samen met Argo begon Martha met het in kaart brengen van alle schulden. “Omdat HTM meerdere incassobureaus had ingeschakeld was overzicht krijgen lastig”, zegt Martha. “Toen we alles uiteindelijk op een rij hadden bleek het meer te zijn dan we van tevoren verwacht hadden.” Wat nu? “Argo stelde voor om HTM zelf te benaderen. Met wat moeite achterhaalden we het mailadres van de directeur en we stuurden hem een mail waarin we alles uitlegden, met het verzoek de schuld kwijt te schelden of te bevriezen totdat ik was afgestudeerd. Als tegenprestatie bood ik aan om met mijn verhaal voorlichting op scholen te geven.” Tot haar verrassing kreeg Martha van de HTM-directeur een invoelende mail terug.”Hij begreep de situatie. Een deel van mijn schuld werd kwijtgescholden, de rest is bevroren. Na mijn afstuderen, hopelijk begin volgend jaar, kan ik dan gaan beginnen met de afbetaling.” Nadat ook de incassobureaus op de hoogte waren gesteld hielden de aanmaningen op. “Mijn hoofd raakte leeg. Het geeft enorm veel rust”.
Lessen
Inmiddels heeft Martha een tijdelijke woning in Schiedam. “Maar daar moet ik binnenkort uit, dus dat is nog wel een zorg. Een huis vinden is niet makkelijk en ook daar loop je gevaar: toen ik in het voorjaar iets gevonden dacht te hebben, bleek later dat ik was opgelicht. Dat heeft ook geld gekost.” Martha is nog bezig om daar achteraan te gaan. Verder werkt zij in de horeca en als verkeersregelaar. “Daar kan ik goed rond mee komen en zelfs wat sparen. Als ik straks na mijn opleiding fulltime ga werken verwacht ik dat ik die schuld ook vlot kan afbetalen.” Martha houdt de moed erin en haar ervaringen hebben haar wijzer gemaakt: “Dat zwart reizen was niet slim. En geld overmaken aan een onbekende partij. Zélfs als je die meent gecheckt te hebben ook niet.” Maar positieve lessen zijn er ook: “Er zijn altijd mensen die je willen helpen. Zoals mijn mentor op school. Zoals de mensen van Schuldhulpmaatje. Dreig je in de schulden te raken? Overzie je het niet meer? Zoek dan zo snel mogelijk hulp. Want schulden gaan niet weg. Ze worden alleen maar hoger, en daar wordt je gek van!”